Bostuin Aanleggen

Wilt u uw buitenruimte veranderen in iets natuurlijks en bijzonders? Het deskundige team ontwerpers en bouwers van Schraven Hoveniers, gespecialiseerd in bostuin aanleggen, kan u helpen bij het creëren van het perfecte project voor de aanleg van een natuurlijke bostuin. Onze ervaren professionals hebben jarenlange ervaring in het ontwerpen en aanleggen van prachtige natuurlijke tuinen die waarde toevoegen aan uw woning of bedrijf en u een rustgevende buitenruimte geven om van te genieten.

Bostuin aanleggen

Wat is een bostuin?

Een bostuin is een type tuin dat de natuurlijke omgeving van een bos nabootst. Bostuinen bevatten vaak bomen, struiken en andere planten die gewoonlijk in een bosrijke omgeving groeien. Als we een bostuin aanleggen bevatten deze tuinen ook vaak paden, waterpartijen en zitjes.

Een ideale bostuin biedt een gastvrije sfeer vol rust en pracht. De juiste keuze van bomen, struiken en andere planten geven uw ruimte een betoverende charme waarvan u het hele jaar door kunt genieten. Als uw bostuin aanleggen zorgvuldig wordt uitgevoerd met al deze elementen in balans, krijgt u een unieke oase die zeker zal inspireren!

Welke planten komen voor in een bostuin?

Net zoals in een natuurlijk bos bevatten bostuinen vaak een verscheidenheid aan planten, waaronder struiken, bomen, vaste planten en wilde bloemen. Dit creëert een weelderige en diverse omgeving. Enkele veel gebruikte wilde bostuin planten zijn onder andere eiken, esdoorns, beuken, hazelaars en wilgen. Vaste planten als hosta’s, varens en wilde bloemen geven de tuin kleur en textuur, terwijl struiken als viburnums en kornoeljes privacy bieden en vogels aantrekken.

Een bostuin aanleggen kan met zorgvuldige planning voor een prachtige, rustige ruimte zorgen die een ontsnapping biedt aan de drukte van alledag. Schraven Hoveniers helpt u graag uw professionele bostuin aanleggen.

Uw bostuin tijdens de verschillende seizoenen

Een goed ontworpen bostuin is een dynamisch en altijd veranderend landschap dat u het hele jaar door kan verrassen en verblijden. In de lente barst uw tuin van leven, met bomen en struiken die uitlopen, vaste planten die beginnen te bloeien, en vogels die terugkeren om te nestelen. Het is een seizoen van groei en vernieuwing, een tijd om te genieten van de frisse groene kleuren en delicate bloesems.

De zomer brengt een luifel van weelderig groen, waardoor de bostuin een perfecte plek wordt om te ontsnappen aan de hitte van de zon. De langere dagen bieden ook meer gelegenheid om van uw tuin te genieten, of dat nu met een boek op een rustig plekje is of met een tuinfeest voor vrienden en familie.

De herfst transformeert de tuin opnieuw, dit keer met een explosie van kleur. De bladeren van de bomen en struiken veranderen van groen naar tinten van geel, oranje, rood en bruin, en creëren een prachtig uitzicht. Dit is ook een geweldige tijd om te genieten van de vruchten van sommige bomen en struiken, zoals appels, peren of bessen.

De winter toont de vormen van bomen en struiken en brengt een kalme, stille schoonheid met zich mee. Ook al is er minder kleur, de kale takken tegen de winterlucht hebben een soort stille pracht. Daarnaast zijn er bomen en struiken die zelfs in de winter aantrekkelijk blijven, zoals kornoeljes met hun rode schors, of hulst en lijsterbes met hun hardnekkige bessen.

Hoe u kunt genieten van uw bostuin

Een bostuin is niet alleen een prachtig landschap om naar te kijken, maar ook een plek om te ontspannen en te genieten van de natuur. Er zijn zoveel manieren om van uw bostuin te genieten, afhankelijk van uw interesses en levensstijl.

Voor degenen die van rust en stilte houden, kan een comfortabele stoel of bank in een afgelegen hoek van de tuin een perfecte plek zijn om te lezen, te mediteren of gewoonweg te genieten van de geluiden van de natuur. Voor de actievere tuinbezitters kunnen paden door de tuin een geweldige manier zijn om te ontspannen met een rustige wandeling of om de natuur van dichtbij te bekijken.

Voor kinderen kan een bostuin een geweldige plek zijn om te spelen en te leren over de natuur. Een eenvoudige boomhut, een verborgen plek voor een den, of een klein vijvertje om kikkervisjes te observeren, kan uren plezier en ontdekking bieden.

En voor degenen die graag gasten ontvangen, kan een bostuin de perfecte setting bieden voor bijeenkomsten. Een zithoek met een vuurplaats of een barbecue kan een geweldige plek zijn voor zomerse feestjes, terwijl een overdekte pergola of tuinhuisje beschutting kan bieden voor buiten dineren, zelfs als het weer minder meewerkt.

Op al deze manieren en meer kan uw bostuin een plek zijn waar u zich kunt terugtrekken van de buitenwereld, tot rust kunt komen en kunt genieten van de natuurlijke schoonheid die u zelf heeft helpen creëren.

Straatwerk

De voordelen van een bostuin aanleggen

 • Verander uw buitenruimte in een prachtige natuurlijke oase met inheemse planten en bomen
 • Creëer een uitnodigende sfeer om gezelschap te ontvangen of gewoon te ontspannen met het gezin
 • Geniet van tuinieren met minimaal onderhoud
 • Verhoog de waarde van uw woning met een prachtig bostuinontwerp
 • Voeg privacy toe aan uw woning en maximaliseer het licht en de luchtstroom

Onze diensten

Met onze brede scala van diensten helpt Schraven Hoveniers u de perfecte bostuin aanleggen. Denk hierbij aan:

 • Ontwerp en planning van de indeling van uw bostuin
 • Selectie en plaatsing van planten voor een maximaal effect
 • Aanleg van paden, muren en andere elementen in uw tuin
 • Installeren van irrigatiesystemen en waterpartijen
 • Grondwerken zoals tuinaanleg, bestrating en drainage
 • Onderhoud en verzorging na de aanleg
Bostuin

Bostuin aanleggen werkwijze

Bij Schraven Hoveniers hebben we een eenvoudige werkwijze die ervoor zorgt dat uw bostuinproject een succes wordt:

 • We bespreken uw ideeën en behoeften om het perfecte ontwerp te maken
 • Ontwerp van de tuinindeling met gedetailleerde plannen en tekeningen
 • Selectie en inkoop van planten van hoge kwaliteit bij gespecialiseerde kwekerijen
 • Onze ervaren vakmensen gaan uw bostuin aanleggen
 • Regelmatig onderhoud en verzorging na voltooiing

Waarom uw professionele bostuin laten aanleggen door Schraven Hoveniers

Met jarenlange ervaring in het ontwerpen en aanleggen van prachtige tuinen is het team van Schraven Hoveniers perfect in staat u te helpen bij het aanleggen van uw droomtuin. Wij bieden een complete service vanaf het eerste advies tot en met de voltooiing van het project, waarbij we bij elke stap met u samenwerken om ervoor te zorgen dat we aan uw wensen en eisen voldoen.

Bekijk onze bostuin projecten

Bekijk ons portfolio van bostuinen en laat u inspireren voor uw eigen bostuin.

Bostuin aanleggen

Veelgestelde vragen

Wat zijn de kosten van een bostuin aanleggen?

De kosten voor het aanleggen van een bostuin kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals grootte van de tuin, soorten bomen die worden geplant, de kosten van arbeid en materialen, en ook de kosten van het bostuin ontwerp. Onze ontwerp tarieven kun je hier vinden. Of neem vrijblijvend contact op voor een kostenindicatie of offerte.

Hoe kan ik het onderhoud van mijn bostuin minimaliseren?

Hoewel bostuinen door hun natuurlijke aard weinig onderhoud nodig hebben is het wel belangrijk om te weten dat geen enkele bostuin helemaal onderhoudsvrij is. Door de onderstaande tips in overweging te nemen, kunt u het onderhoud tot een minimum beperken.

  1. Maak gebruik van onderhoudsvrije bomensoorten: Er zijn bomensoorten die nauwelijks onderhoud vereisen, zoals eiken, berken, beuken en esdoorns.
  2. Gebruik een natuurlijke onderhoudsstrategie: Laat de natuur haar werk doen en minimaliseer interventies zoals het snoeien van bomen.
  3. Laat de grond onbedekt: Bedek de grond niet met tegels of grind, dit vermindert de kans op onkruid en minimaliseert het onderhoud.
  4. Gebruik geen pesticiden of chemische middelen: Deze kunnen de lokale biodiversiteit verstoren en de gezondheid van de planten schaden. Laat de natuurlijke balans in de tuin zichzelf regelen.
  5. Maak gebruik van een automatisch bewateringssysteem: Dit zorgt ervoor dat de bomen de juiste hoeveelheid water krijgen, zonder dat u zich zorgen hoeft te maken over het handmatig water geven.
Wat zijn de beste tijden om een bostuin aan te leggen?

De beste tijd om een bostuin aan te leggen is afhankelijk van de soort bomen die je wilt planten. In het algemeen is het aan te raden om bomen in de herfst of de winter te planten, wanneer de planten in rust zijn. Dit geeft de boom de kans om zich te settelen voordat de groeiperiode begint. Maar voor sommige specifieke soorten is het beter om te planten in het voorjaar of zelfs de zomer.

Kan ik een bostuin aanleggen op een helling?

Ja, een bostuin kan ook worden aangelegd op een helling. Er zijn specifieke technieken die gebruikt kunnen worden om een bostuin aan te leggen op een helling, zoals het aanleggen van terrasvorming, het aanleggen van stapstenen of het gebruik van vastgezette planten.

Het is wel belangrijk om rekening te houden met de specifieke eisen die een bostuin heeft voor de grond en drainage. Een helling zorgt vaak voor een snellere afvoer van water, dus er moeten maatregelen genomen worden om ervoor te zorgen dat de grond voldoende vochtig blijft voor de bomen en planten. Dit kan bijvoorbeeld door het aanleggen van een drainage systeem of door het aanleggen van bermen.

Is een bostuin aanleggen duurzaam?

Een bostuin kan een duurzame keuze zijn voor een tuin, afhankelijk van hoe het wordt aangelegd en onderhouden. Bostuinen zijn vaak inheems, wat betekent dat de plantensoorten die erin groeien aangepast zijn aan de lokale omstandigheden, waardoor ze minder water en voeding nodig hebben. Bostuinen kunnen ook bijdragen aan het behoud van biodiversiteit, zowel voor planten en dieren in de tuin zelf als in de omgeving.

Bespreek de mogelijkheden van uw bostuin project

Klaar om aan de slag te gaan? Neem vandaag nog contact met ons op voor meer informatie of om een afspraak te maken met een van onze ervaren professionals. Ons team staat altijd klaar om alle vragen te beantwoorden en u op weg te helpen met de professionele bostuin van uw dromen!