Moderne achtertuin

De kunst van moderne tuinen

Overweegt u de aanleg van een moderne achtertuin? In de tuinarchitectuur is niets zo meeslepend als de intrigerende schoonheid van een moderne tuin. Deze ‘moderne achtertuin’ is veel meer dan gewoon een buitenruimte. Het is een naadloze mix van natuurlijke en door de mens veroorzaakte elementen, ontworpen om bij uw persoonlijkheid en levensstijl te passen.

Kenmerken van een moderne achtertuin

Een moderne achtertuin is, kort gezegd, een samenspel van strakke lijnen, gewaagde vormen en minimalistische esthetiek. Ze weerspiegelen vaak de hedendaagse cultuur en streven naar een perfect evenwicht tussen geometrische precisie en natuurlijke organische vormen. Denk aan rechtlijnige paden, vierkante terrassen en ronde waterpartijen.

Planten in moderne achtertuinen zijn meestal onderhoudsarm en ingetogen, met aandacht voor kleurschema’s en textuur. Ze worden vaak in groepen geplant om duidelijke patronen te vormen en een gevoel van continuïteit te creëren. En ten slotte is er nog de verlichting, die zowel functioneel als esthetisch is en ontworpen om de beste kenmerken van uw tuin te benadrukken wanneer de zon ondergaat.

Voorbeeld van een natuurlijke tuin gerealiseerd door Schraven Hoveniers

Projectfoto’s en video

Benieuwd hoe zo’n moderne achtertuin er eigenlijk uitziet? Neem hieronder een kijkje in onze projectgalerij met foto’s van een van de moderne tuinen die Schraven Hoveniers heeft gerealiseerd.

Waarom kiezen voor een moderne achtertuin?

Een moderne achtertuin heeft vele voordelen. Het is eerst en vooral ontworpen om een plek van rust en sereniteit te zijn, een veilige haven om te ontsnappen aan de drukte van het moderne leven. Met zijn strakke lijnen en minimalistische aantrekkingskracht straalt een moderne achtertuin een gevoel van orde en kalmte uit.

Daarnaast biedt een moderne achtertuin ook een verhoogde functionaliteit. Elk element wordt opzettelijk en strategisch geplaatst om zowel schoonheid als bruikbaarheid te maximaliseren. Niets in een moderne achtertuin is er “zomaar” – alles dient een doel, van het terras, ontworpen om buiten te genieten, tot de zorgvuldig geplaatste planten die privacy bieden en het uitzicht verbeteren.

Medewerker van Schraven Hoveniers werkt aan een nieuwe tuin.
A4tje met een tuinontwerp van Schraven Hoveniers.

Ontwerp en aanleg van een moderne achtertuin

Het ontwerpen en aanleggen van een moderne achtertuin is een proces dat precisie en oog voor detail vereist. Allereerst is het essentieel om het totaalbeeld van uw ideale tuin helder te hebben. Wat wilt u bereiken en hoe wilt u de ruimte gebruiken? 

Zodra dit kristalhelder is, gaat u over op het ontwerp. Dit omvat de keuze van planten tot de selectie van terrasstenen, het bepalen van het pad van de looproutes tot het kiezen van de perfecte tuinverlichting. Hierna komt de fase van het aanleggen, waarbij het ontwerpproces tot leven komt.

Tips voor het ontwerpen van uw ideale moderne achtertuin

De moderne achtertuin is een combinatie van strakke lijnen, functionaliteit en vaak een mix van natuurlijke en industriële materialen. Een dergelijk tuinontwerp straalt rust uit, biedt ruimte voor ontspanning en kan toch vol leven en kleur zijn. Hieronder delen we enkele waardevolle tips voor het creëren van uw ideale moderne achtertuin.

1. Less is more

Overweeg om een beperkt aantal plantensoorten te kiezen maar deze in grotere groepen te plaatsen. Dit zorgt voor rust en een uniform gevoel.

2. Strakke lijnen en duidelijke structuren

De moderne achtertuin draait om symmetrie en minimalisme. Kies voor duidelijke paden, rechte lijnen en symmetrische plantenbedden om een gevoel van rust en orde te creëren.

3. Gebruik moderne materialen

Beton, roestvrij staal, glas en natuursteen zijn populaire materialen voor de moderne achtertuin. Combineer deze voor een eigentijds gevoel. Denk bijvoorbeeld aan een betonnen terras, een stalen pergola of glazen scheidingswanden.

4. Kleurgebruik

In moderne tuinen overheersen vaak neutrale kleuren zoals grijs, zwart, wit en groen. Maar voor een speels effect kunt u kiezen voor enkele felgekleurde planten of accessoires als contrast.

5. Water elementen

Overweeg een strakke vijver of een moderne fontein als centraal punt in uw tuin. Water voegt niet alleen schoonheid toe maar ook een kalmerend geluid. 

6. Geïntegreerde verlichting

Moderne tuinverlichting, zoals LED-strips of inbouwspots, kan een magische sfeer creëren in de avonduren. Plaats lichten langs paden, in plantenbedden of rondom zitgebieden voor een gezellige sfeer.

7. Innovatieve beplanting

Kies voor onderhoudsarme planten die goed passen binnen het moderne concept. Siergrassen, varens en strakke hagen zijn enkele opties die weinig onderhoud vergen en toch visuele impact hebben.

8. Voeg kunst toe

Een modern sculptuur of een abstract kunstwerk kan een echte blikvanger zijn in een moderne achtertuin. Het voegt een uniek en persoonlijk element toe aan de ruimte.

Uw moderne achtertuin laten aanleggen door Schraven Hoveniers

Bij Schraven Hoveniers combineren we esthetiek, functionaliteit en duurzaamheid om de moderne achtertuin van uw dromen te realiseren. Wij hebben al meer dan 40 jaar ervaring en expertise in het ontwerpen en aanleggen van moderne achtertuinen en met onze deskundige en klantgerichte aanpak zorgen we ervoor dat wij uitstekende resultaten behalen. Zo beoordelen 250+ klanten ons gemiddeld met een 8.8!

Ons team bestaat uit ervaren hoveniers, tuinontwerpers en andere specialisten die nauw samenwerken om ervoor te zorgen dat uw droomtuin werkelijkheid wordt. Bent u klaar om uw ideale tuin te creëren? Neem contact met ons op via telefoon, e-mail of het contactformulier onderaan deze pagina om een kennismakingsgesprek in te plannen. Wij nemen graag de tijd om uw wensen en ideeën te bespreken en te verkennen welke mogelijkheden wij u kunnen bieden.