Kies de juiste overkapping voor uw tuin

Bij het realiseren van een gezellige en uitnodigende tuin spelen overkappingen een cruciale rol. Deze constructies bieden niet alleen beschutting tegen weersomstandigheden, maar verrijken ook het uiterlijk en het gebruik van uw tuin. In veel gevallen verhogen overkappingen ook nog eens de waarde van uw huis!

Met talloze verschillende soorten overkappingen en mogelijkheden is het alleen wel een flinke uitdaging om te beslissen welke overkapping het beste bij u en uw tuin past. Gelukkig helpen we u bij Schraven Hoveniers graag op weg. Zo maken we bij Schraven Hoveniers al meer dan 40 jaar van uw visie een realiteit!

Soorten overkappingen, kosten, en de voor- en nadelen

Vrijstaande Overkappingen

Prijsindicatie: €5.000 – €20.000

Vrijstaande overkappingen zijn zelfstandige constructies die op elke plek in uw tuin kunnen worden geplaatst. Ze zijn perfect voor het creëren van een knusse zithoek of een schaduwrijke plek voor ontspanning en recreatie.

Voordelen

 • Flexibele plaatsing in uw tuin
 • Biedt schaduw en bescherming
 • Onafhankelijk van de woning, wat meer vrijheid geeft in ontwerp en plaatsing

Nadelen

 • Kan extra kosten met zich meebrengen voor fundering en nutsvoorzieningen
 • Vereist mogelijk een bouwvergunning
Een vrijstaande overkapping gerealiseerd door Schraven Hoveniers

Terrasoverkappingen

Prijsindicatie: €1.000 – €10.000

Terrasoverkappingen zijn bedoeld om schaduw en bescherming te bieden voor uw terras. Ze worden doorgaans aan uw woning bevestigd en zijn beschikbaar in diverse stijlen en materialen, zoals hout, aluminium en glas.

Voordelen

 • Bescherming tegen zon, regen en wind
 • Verlengt het buitenseizoen met extra comfort
 • Verhoogt de waarde van uw huis
 • Verkrijgbaar in diverse stijlen en materialen

Nadelen

 • Kan duur zijn, afhankelijk van de gekozen materialen
 • Vereist mogelijk een bouwvergunning
Boom voor een onderhoudsvrije tuin - Japanse Notenboom

Pergola’s

Prijsindicatie: €1.000 – €7.000

Een pergola is een sierlijke houten of metalen constructie met open zijkanten en een dak van latten of balken. Ze zijn ideaal voor het ondersteunen van klimplanten en het creëren van een romantische, schaduwrijke ruimte in uw tuin.

 Voordelen

 • Esthetisch aantrekkelijk en sfeervol
 • Ondersteunt klimplanten voor extra schaduw en privacy
 • Verkrijgbaar in diverse materialen en ontwerpen

Nadelen

 • Biedt minder bescherming tegen weersinvloeden dan andere soorten overkappingen
 • Regelmatig onderhoud, vooral bij houten constructies
Een pergola overkapping gerealiseerd door Schraven Hoveniers

Paviljoenen

Prijsindicatie: €1.500 – €10.000

Paviljoenen zijn stijlvolle, vrijstaande overkappingen die vaak worden gebruikt voor evenementen, feesten of als sfeervolle plek in de tuin. Ze zijn meestal gemaakt van hout, metaal of een combinatie van beide en hebben een waterdicht dak.

Voordelen

 • Sfeervolle en elegante uitstraling
 • Geschikt voor evenementen en feesten
 • Biedt een hoge mate van beschutting en comfort

Nadelen

 • Kan duur zijn in aanschaf en onderhoud
 • Vereist voldoende ruimte in de tuin
Een paviljoen overkapping gerealiseerd door Schraven Hoveniers

Veranda’s

Prijsindicatie: €5.000 – €30.000

Veranda’s zijn overdekte terrassen die direct aan uw huis grenzen en meestal voorzien zijn van een dak en enkele open zijden. Ze bieden een comfortabele en beschutte plek om te ontspannen en te genieten van het buitenleven.

Voordelen

 • Vergroot de leefruimte van uw woning
 • Biedt bescherming en comfort dicht bij huis
 • Verhoogt de waarde van uw woning

Nadelen

 • Kan kostbaar zijn, afhankelijk van de gekozen materialen en ontwerp
 • Vereist mogelijk een bouwvergunning
Een veranda overkapping gerealiseerd door Schraven Hoveniers

De genoemde prijsindicaties zijn bedoeld als een algemene leidraad en kunnen variëren afhankelijk van factoren zoals materiaalkeuze, ontwerp, grootte en regio. Het is aangeraden om een offerte aan te vragen om een nauwkeurige prijsinschatting te krijgen voor uw specifieke situatie en wensen.

Hoe kiest u de juiste overkapping voor uw tuin?

Bij het kiezen van de juiste tuinoverkapping is het belangrijk om rekening te houden met uw specifieke wensen, behoeften en de beschikbare ruimte in uw tuin. Hier zijn enkele factoren om te overwegen:

Gebruiksdoel

Bedenk waarvoor u de overkapping wilt gebruiken. Wilt u een plek om te ontspannen, te eten of uw auto te stallen? Uw wensen bepalen mede welk type overkapping het meest geschikt is.

Stijl

Selecteer een overkapping die aansluit bij de stijl van uw woning en tuin. Overweeg de materialen, kleuren en ontwerpelementen die het beste passen bij uw smaak en de omgeving.

Budget

Stel vast hoeveel u wilt besteden aan uw tuin overkapping en houd rekening met de kosten van materialen, arbeid en eventuele vergunningen. 

Onderhoud

Sommige materialen vragen meer onderhoud dan andere. Houd rekening met de tijd en inspanning die u wilt investeren in het onderhouden van uw overkapping.

Overkapping voorbeeld gerealiseerd door Schraven Hoveniers

Overkapping materialen

Bij het kiezen van het juiste materiaal voor uw overkapping zijn er verschillende aspecten om rekening mee te houden, zoals duurzaamheid, onderhoud, kosten en uiterlijk. Hieronder bespreken we enkele veelvoorkomende materialen voor overkappingen en hun kenmerken.

Hout

Hout is een populaire keuze voor overkappingen vanwege de natuurlijke uitstraling, veelzijdigheid en duurzaamheid. Er zijn verschillende houtsoorten beschikbaar, elk met hun eigen eigenschappen:

Hardhout

Hardhoutsoorten zoals teak, eiken en mahonie zijn sterk, duurzaam en bestand tegen weersinvloeden en insecten. Ze vereisen echter meer onderhoud en zijn vaak duurder dan andere houtsoorten. 

Geïmpregneerd vurenhout

Vurenhout wordt vaak geïmpregneerd met chemicaliën om het beter bestand te maken tegen vocht, schimmels en insecten. Geïmpregneerd vurenhout is betaalbaarder dan hardhout, maar vereist regelmatig onderhoud zoals schilderen of beitsen.

Douglas

Douglas is een duurzaam en sterk naaldhout dat van nature beter bestand is tegen vocht en insecten dan vurenhout. Het heeft een mooie roodachtige kleur en vereist minder onderhoud dan geïmpregneerd vurenhout.

Metaal

Metalen overkappingen zijn sterk, duurzaam en onderhoudsarm. Er zijn verschillende metalen om uit te kiezen:

Aluminium

Aluminium is een lichtgewicht, roestvrij en sterk materiaal dat ideaal is voor overkappingen. Het is onderhoudsarm en kan worden gecoat in verschillende kleuren om het uiterlijk te verfraaien. Aluminium kan echter duurder zijn dan andere materialen.

Staal

Staal is een krachtig en duurzaam materiaal dat uitermate geschikt is voor overkappingen in de tuin. Wel is enige bescherming tegen roest vereist, zoals galvaniseren of poedercoaten. Stalen overkappingen kunnen zwaar zijn en vragen om een solide fundering.

Kunststof

Kunststof overkappingen zijn licht van gewicht, onderhoudsvriendelijk en vaak voordeliger dan hout of metaal. Er zijn diverse soorten kunststof beschikbaar, zoals PVC en polycarbonaat:

PVC

PVC wordt veelvuldig toegepast als kunststof voor tuinoverkappingen vanwege de lage kosten en het onderhoudsgemak. Echter, het is minder duurzaam en kan op den duur verkleuren of broos worden door blootstelling aan zonlicht.

Polycarbonaat

Polycarbonaat is een sterker en duurzamer alternatief voor PVC. Het is verkrijgbaar in uiteenlopende diktes en transparanties en biedt uitstekende bescherming tegen UV-straling. Polycarbonaat is wel prijziger dan PVC.

Glas

Glas is een stijlvol en modern materiaal dat veel lichtinval onder uw tuinoverkapping mogelijk maakt. Er zijn verschillende glassoorten beschikbaar, zoals enkel glas, dubbel glas en veiligheidsglas:

Enkel glas

Enkel glas is de meest eenvoudige en goedkope optie, maar biedt minder isolatie en kan makkelijk kapot gaan. Het is geschikt voor overkappingen waar isolatie en veiligheid geen prioriteit zijn.

Dubbel glas

Dubbel glas bestaat uit twee glasplaten met een isolerende luchtlaag ertussen, wat zorgt voor betere thermische isolatie. Het is duurder dan enkel glas, maar het is sterker en het kan energieverlies beperken en het comfort onder uw overkapping verhogen.

Veiligheidsglas

Veiligheidsglas is speciaal behandeld of gelaagd om het sterker en minder gevoelig voor breuk te maken. Bij breuk breekt het in kleine stukjes zonder scherpe randen, wat de kans op letsel vermindert. Het is een veiligere optie, maar ook duurder dan gewoon glas.

Composiet

Composietmaterialen bestaan uit een combinatie van houtvezels en kunststof, wat resulteert in een materiaal dat de natuurlijke uitstraling van hout combineert met de duurzaamheid en het onderhoudsgemak van kunststof. Composiet is een milieuvriendelijker alternatief voor traditioneel hout, omdat het vaak uit gerecyclede materialen wordt vervaardigd. Het is echter duurder dan hout en kan gevoelig zijn voor verkleuring door blootstelling aan de zon.

Natuursteen en beton

Voor overkappingen met een solide en robuuste uitstraling zijn natuursteen en beton goede opties. Ze bieden een hoge mate van duurzaamheid en weerstand tegen de elementen:

Natuursteen

Natuursteen, zoals graniet, leisteen of zandsteen, biedt een unieke en luxe uitstraling voor uw tuin overkapping. Het is sterk, duurzaam en bestand tegen weersinvloeden, maar kan duur en zwaar zijn, wat een stevige fundering vereist.

Beton

Beton is een veelzijdig en betaalbaar materiaal dat kan worden gegoten of geprefabriceerd in verschillende vormen en afwerkingen. Het is sterk en duurzaam, maar kan gevoelig zijn voor scheurvorming bij temperatuurschommelingen en vereist een stevige fundering.

Bij het kiezen van het juiste materiaal voor uw tuin overkapping is het belangrijk om de esthetiek, het onderhoud, de kosten en de duurzaamheid van elk materiaal in overweging te nemen, zodat u een weloverwogen beslissing kunt nemen die past bij uw wensen en behoeften.

Het bouwproces van een overkapping in uw tuin

1. Planning en ontwerp

Bij het plannen van uw overkapping is het belangrijk om rekening te houden met de locatie, grootte en stijl die het beste past bij uw tuin en wensen. Houd rekening met zonlicht, windrichting en nabijheid van bomen of andere structuren. 

2. Vergunningen en regelgeving

Controleer de lokale bouwvoorschriften en vergunningseisen voordat u begint met de bouw. Het kan nodig zijn om een bouwvergunning aan te vragen of uw ontwerp aan te passen om te voldoen aan de eisen van uw gemeente.

3. Fundering en onderconstructie

Een solide fundering is essentieel voor de stabiliteit en duurzaamheid van uw tuin overkapping. Gebruik betonpoeren of tegels om een stevige basis te creëren en zorg ervoor dat de onderconstructie waterpas en stevig verankerd is.

4. Montage van de overkapping

Volg de instructies van de fabrikant voor de montage van uw tuin overkapping. Dit omvat meestal het plaatsen van de staanders, het bevestigen van de dwarsbalken en het installeren van het dakmateriaal. Zorg ervoor dat alle verbindingen stevig zijn vastgeschroefd en dat de constructie stabiel en veilig is.

5. Afwerking en aankleding

Breng een beschermende beits of verf aan op houten tuin overkappingen om ze te beschermen tegen weersinvloeden en veroudering. Voeg verlichting, meubels en accessoires toe om uw overkapping gezellig en uitnodigend te maken.

Schraven Hoveniers aan het werk in een onderhoudsvrije tuin

Een overkapping laten plaatsen door Schraven Hoveniers

Wij van Schraven Hoveniers zijn al meer dan 40 jaar gespecialiseerd in het ontwerpen, bouwen en installeren van overkappingen. Door te kiezen voor een overkapping van Schraven Hoveniers profiteert u van:

Deskundig advies

Onze experts helpen u bij het kiezen van de ideale overkapping die past bij uw wensen, budget, tuin, en omgeving.

Hoogwaardige materialen

Wij gebruiken alleen de beste materialen om een duurzame en aantrekkelijke tuin overkapping te garanderen.

Vakkundige installatie

Onze ervaren hoveniers zorgen voor een snelle en professionele installatie van uw tuin overkapping.

Garantie

Wij bieden garantie op onze materialen en arbeid, zodat u zorgeloos kunt genieten van uw nieuwe overkapping.

5 Extra tips voor de ideale overkapping in uw tuin!

1. Integratie in de omgeving

Zorg ervoor dat uw overkapping aansluit bij de stijl van uw woning en tuin. Houd rekening met kleuren, materialen en vormgeving om een geheel te creëren.

2. Beplanting en begroeiing

Maak gebruik van klimplanten, bloemen en struiken om uw overkapping een natuurlijke uitstraling te geven en een groene oase te creëren.

3. Verlichting

Installeer sfeervolle verlichting om uw overkapping ook ’s avonds aangenaam en uitnodigend te maken. Kies voor energiezuinige LED-lampen of zonne-energieverlichting voor een duurzame oplossing.

4. Meubels en accessoires

Maak uw overkapping comfortabel met tuinmeubelen, kussens en andere accessoires. Kies voor weerbestendige materialen om de levensduur van uw meubels te verlengen.

5. Zorg voor privacy

Denk aan het toevoegen van zijwanden, schermen of beplanting om privacy te creëren en beschutting te bieden tegen wind en inkijk.

Veelgestelde vragen

Wat is de levensduur van een houten overkapping?

De levensduur van een houten overkapping hangt af van het gebruikte houtsoort en de kwaliteit van de constructie en het onderhoud. Goed onderhouden overkappingen van hoogwaardig hout kunnen 15 tot 25 jaar meegaan.

Kan ik zelf een overkapping bouwen?

Ja, het is mogelijk om zelf een overkapping te bouwen als u over de juiste vaardigheden, gereedschappen en materialen beschikt. Echter, het inschakelen van een professional zorgt voor een vakkundige installatie en kan u tijd en moeite besparen.

Wat zijn de kosten van een overkapping?

De kosten van een overkapping variëren afhankelijk van de grootte, het materiaal en de complexiteit van het ontwerp. Houd rekening met de kosten van de materialen, arbeid en eventuele vergunningen bij het plannen van uw budget.

Hoe weet ik of ik een vergunning nodig heb voor mijn overkapping?

Om te bepalen of u een vergunning nodig heeft voor uw overkapping, is het belangrijk om de lokale bouwvoorschriften en -regels te raadplegen. Deze kunnen per gemeente verschillen. Over het algemeen geldt dat u een vergunning nodig heeft als de overkapping groter is dan bepaalde afmetingen of als deze dicht bij de perceelsgrens wordt gebouwd. Neem contact op met uw gemeente of raadpleeg hun website voor specifieke informatie over vergunningsvereisten.

  Hoe kan ik een bouwvergunning aanvragen voor mijn overkapping?

  Om een bouwvergunning aan te vragen voor uw overkapping, dient u een aanvraag in te dienen bij uw gemeente. Dit kan vaak online via het Omgevingsloket. U heeft een duidelijke bouwtekening en een situatieschets van uw perceel nodig om de aanvraag te voltooien. Daarnaast moet u mogelijk ook aanvullende documenten aanleveren, zoals een constructieberekening of een bodemonderzoek. Na het indienen van uw aanvraag zal de gemeente uw aanvraag beoordelen en een besluit nemen over de goedkeuring van de vergunning. Houd er rekening mee dat dit proces enige tijd kan duren en dat er kosten aan verbonden kunnen zijn.

   Wilt u een professionele overkapping laten plaatsen? Neem contact op met Schraven Hoveniers!

   Met deze uitgebreide pagina heeft u alle informatie in handen om een prachtige en functionele overkapping te realiseren. Ga aan de slag met het plannen, ontwerpen en bouwen van uw droomoverkapping en geniet van uw perfecte buitenruimte! Heeft u deskundig advies nodig bij het realiseren van uw overkapping? Neem contact op met onze experts voor het bespreken van de mogelijkheden voor uw overkapping. Dat kan door te bellen naar 024 – 64 148 25, een e-mail te sturen naar info@schravenhoveniers.nl of het contactformulier op onze website in te vullen. Onze ervaren hoveniers vertellen u graag meer over tuin overkappingen en het realiseren uw ideale buitenruimte.

   ✔ 40 jaar ervaring ✔ Vakbekwame hoveniers ✔ Kwaliteit voorop