Tuinontwerp Nijmegen: Realiseer uw droomtuin

Wilt u uw tuin in Nijmegen een complete make-over geven of bent u op zoek naar inspiratie voor een heel nieuw tuinontwerp? In dit artikel delen we tips, trends en ideeën voor uw droomtuin in Nijmegen. Ook kan ons team deskundige tuinontwerpers u helpen om uw visie met tuinontwerp Nijmegen tot leven te brengen.

Tuinontwerp tekening voorbeeld gerealiseerd door Schraven Hoveniers

De voordelen van een goed tuinontwerp in Nijmegen

Als het gaat om het creëren van de ideale buitenruimte, is een goed tuinontwerp in Nijmegen essentieel. Zo biedt een goed tuinontwerp in Nijmegen veel voordelen:

Maatwerk voor uw specifieke wensen

Een goed tuinontwerp houdt rekening met uw persoonlijke voorkeuren en wensen, evenals de unieke eigenschappen van uw locatie. Dit betekent dat uw tuin perfect zal aansluiten op uw levensstijl en de omgeving.

Optimaal gebruik van de beschikbare ruimte

Een goed doordacht tuinontwerp zorgt ervoor dat alle elementen van de tuin harmonieus samenkomen. Dit betekent dat er rekening wordt gehouden met zonlicht, schaduw, beplanting en functionaliteit, zodat u optimaal kunt genieten van uw buitenruimte.

Duurzaamheid en milieuvriendelijkheid

Tijdens het maken van een tuinontwerp kunt u rekening houden met het milieu en duurzaamheid. Dit kan betekenen dat er gebruik wordt gemaakt van inheemse planten, waterbesparende technieken en ecologisch verantwoorde materialen.

Verhoogde waarde van uw woning

Een goed ontworpen en onderhouden tuin draagt bij aan de waarde van uw woning. Potentiële kopers zullen eerder geïnteresseerd zijn in een woning met een aantrekkelijke, functionele buitenruimte.

Langdurige ondersteuning en advies

Een lokale tuinontwerper zoals Schraven Hoveniers in Nijmegen kan u blijvend ondersteunen bij de ontwikkeling en het onderhoud van uw tuin. Hierdoor kunt u rekenen op deskundig advies en hulp bij het maken van keuzes, waardoor uw tuin in de loop der tijd nog mooier wordt.

De basis van een goed tuinontwerp

Het doel van uw tuin

Voordat u begint met het ontwerpen van uw tuin, is het belangrijk om na te denken over het doel van uw tuin. Is het bedoeld om te ontspannen, om gasten te ontvangen of als speelomgeving voor de kinderen? Het doel van uw tuin bepaalt de indeling en de elementen die u opneemt in het ontwerp.

Kenmerken van de tuin

Breng de kenmerken van uw tuin in kaart, zoals de afmetingen, de grondsoort en de ligging ten opzichte van de zon. Deze informatie helpt u om een tuinontwerp te maken dat optimaal gebruik maakt van de ruimte en de omstandigheden.

De stijl die bij u past

Kies een stijl die past bij uw persoonlijke smaak en de architectuur van uw huis. Er zijn veel verschillende tuinstijlen om uit te kiezen, dus neem de tijd om inspiratie op te doen en de stijl te vinden die het beste bij u past.

Voorbeeld tuin ontworpen en gerealiseerd door Schraven Hoveniers

De belangrijkste elementen van een tuinontwerp

Beplanting

De juiste beplanting zorgt voor kleur, textuur en leven in uw tuin. Kies planten die passen bij de stijl van uw tuin en die goed gedijen in het klimaat in Nijmegen. Houd rekening met de bloeiperiode en de groeiomstandigheden van de planten om een harmonieuze tuin te creëren die het hele jaar door mooi is. Laat een professioneel beplantingsplan opstellen om zeker te zijn dat u het meeste haalt uit uw tuinontwerp.

Terras en paden

Het terras en de paden zijn belangrijke onderdelen van je tuinontwerp. Ze bepalen de looproutes en zorgen voor comfortabele zit- en eetgedeeltes. Kies voor materialen die passen bij de stijl van uw tuin en die bestand zijn tegen het Nederlandse weer.

Tuinmeubilair en accessoires

Tuinmeubilair en accessoires geven uw tuin persoonlijkheid en maken het een uitnodigende plek om te ontspannen en te genieten van het buitenleven. Denk aan comfortabele stoelen, een eettafel, een parasol en sfeervolle accessoires zoals kussens en kaarsen.

Verlichting

Verlichting is een essentieel onderdeel van uw tuinontwerp. Het zorgt voor sfeer en veiligheid en maakt het mogelijk om ook ’s avonds van uw tuin te genieten. Kies voor energiezuinige LED-verlichting en plaats de lampen op strategische plekken, zoals langs paden en bij zitgedeeltes.

Ook belangrijk: een beplantingsplan

Een van de meest essentiële componenten van een doordacht tuinontwerp is het beplantingsplan. Hierbij wordt er diepgaand nagedacht over welke planten waar geplaatst zullen worden, wat hun groei- en bloeiomstandigheden zijn, hoe ze er het hele jaar door uitzien en welke verzorging ze nodig hebben. Een goed doordacht beplantingsplan draagt bij aan de algehele schoonheid, functionaliteit en duurzaamheid van uw tuin. Zie hieronder een voorbeeld van een beplantingsplan van Schraven Hoveniers. Onze tuinontwerp Nijmegen diensten hebben ook de mogelijkheid voor een gedetailleerd beplantingsplan.

Beplantingsplan gerealiseerd door Schraven Hoveniers voor een voorbeeld tuinontwerp nijmegen

Populaire tuinstijlen in Nijmegen

Moderne tuin

Een moderne tuin kenmerkt zich door strakke lijnen, minimalistische beplanting en het gebruik van moderne materialen zoals beton en staal. Deze tuinstijl is populair in Nijmegen vanwege de onderhoudsvriendelijkheid en de tijdloze uitstraling.

Tips voor het ontwerpen van een moderne tuin

 • Maak gebruik van symmetrie en geometrische vormen om een strak en gestroomlijnd ontwerp te creëren.
 • Kies voor onderhoudsarme beplanting zoals siergrassen, vetplanten en strak gesnoeide hagen.
 • Integreer moderne verlichting om de tuin ’s avonds tot leven te brengen en de architecturale elementen te benadrukken.
Voorbeeld van een moderne tuin gerealiseerd door Schraven Hoveniers

Natuurlijke tuin

De natuurlijke tuin is geïnspireerd op de natuur en maakt gebruik van inheemse planten en natuurlijke materialen zoals hout en natuursteen. Deze tuinstijl is geliefd in Nijmegen vanwege de ontspannen sfeer en de bijdrage aan de biodiversiteit.

Tips voor het ontwerpen van een natuurlijke tuin

 • Maak gebruik van organische vormen en losse beplanting voor een weelderige en ontspannen uitstraling.
 • Plant inheemse en milieuvriendelijke soorten die de lokale flora en fauna ondersteunen.
 • Creëer een natuurlijke waterpartij, zoals een vijver of beekje, om een rustgevend element toe te voegen.
Een vrijstaande overkapping gerealiseerd door Schraven Hoveniers

Stadstuin

De stadstuin is een kleine, maar sfeervolle en functionele tuin die optimaal gebruik maakt van de beschikbare ruimte. Veel woningen in Nijmegen hebben een stadstuin vanwege de beperkte ruimte in de binnenstad.

Tips voor het ontwerpen van een stadstuin

 • Maak gebruik van verticale ruimte, bijvoorbeeld door plantenbakken aan de muur te hangen of een klimplant tegen een schutting te laten groeien.
 • Kies voor meubels die multifunctioneel zijn, zoals een bank die ook dient als opbergruimte.
 • Gebruik spiegels of glanzende materialen om de tuin groter te laten lijken.
Een vrijstaande overkapping gerealiseerd door Schraven Hoveniers

Tuinontwerp voor een onderhoudsvriendelijke tuin in Nijmegen

Schraven Hoveniers helpt u graag bij het realiseren van een onderhoudsarm tuinontwerp in Nijmegen. Door de onderhoudsvriendelijke planten en materialen te selecteren, zorgen onze vakkundige specialisten ervoor dat uw tuinontwerp eenvoudig en met minimale inspanning in optimale staat te houden is. We bieden ook advies over de beste manieren om uw tuin te onderhouden, zodat deze het hele jaar door gezond en aantrekkelijk blijft! Kijk voor meer informatie ook eens op onze pagina over onderhoudsvrije tuinen.

De voordelen van een professionele tuinontwerper

Een tuinontwerper kan u helpen om uw ideeën en wensen om te zetten in een praktisch en mooi tuinontwerp. Een professional heeft kennis van planten, materialen en de nieuwste trends, en kan u adviseren over de beste keuzes voor uw tuin.

Waarom uw tuinontwerp laten maken door Schraven Hoveniers?

Schraven Hoveniers is al meer dan 40 jaar gespecialiseerd in tuinontwerp en het aanleggen van tuinen in Nijmegen en omgeving.

 • Specialist in tuinontwerp voor woningen en bedrijven in Nijmegen
 • Een prachtig tuinontwerp op maat voor elke stijl en grootte in Nijmegen
 • Duurzaam en onderhoudsvriendelijk tuinontwerp in Nijmegen
 • professioneel advies en uitvoering
 • 40+ Jaar ervaring
 • 250+ Klanten beoordelen ons met een 8.8!

Schraven Hoveniers tuinontwerp werkwijze

Als u op zoek bent naar een professioneel en creatief tuinontwerp in Nijmegen, dan bent u bij Schraven Hoveniers aan het juiste adres. Onze deskundige tuinontwerpers vertalen uw wensen en ideeën naar een schitterend tuinontwerp dat naadloos aansluit bij uw huis en de omliggende omgeving. We starten met een oriënterend gesprek waarin we uw verwachtingen en vereisten bespreken. Hierna creëren we een 2D- of 3D-ontwerp en eventueel een beplantingsplan. Vervolgens gaan we over tot de realisatie van uw tuin, waarbij we gebruikmaken van kwalitatief hoogstaande materialen en de nieuwste technieken. Gedurende het gehele proces houden we rekening met uw budget en zorgen we ervoor dat de tuin aansluit bij de omgeving.

Schraven vegen

Tuin inspiratie: ontdek onze tuinontwerpen

Neem een kijkje in onze verzameling tuinontwerpen en doe inspiratie op voor uw eigen tuinontwerp in Nijmegen. Onze ontwerpen bestrijken een breed scala, van compacte stadstuinen tot uitgestrekte landelijke tuinen, en van klassiek tot eigentijds. Elk van onze tuinen is uniek en voldoet aan de verwachtingen en behoeften van onze cliënten.

Tuinontwerp kosten

De prijs van een tuinontwerp is afhankelijk van de grootte en complexiteit van de tuin en de gekozen diensten. Bij Schraven Hoveniers krijgt u vooraf een duidelijke prijsopgave, zodat u precies weet wat u kunt verwachten.

Tuinoppervlakte Prijs
Van 0 – 100 m² € 495,-
Van 100 – 200 m² € 615,-
Van 200 – 400 m² € 725,-
Van 400-800 m² € 825,-
Van 800 – 1.000 m² € 915,-
Groter dan 1.000 m² Kosten op aanvraag
3D presentatie Kosten op aanvraag

Veelgestelde vragen

Hoe lang duurt het om een tuinontwerp te maken?

Het duurt ongeveer 2-4 weken om een tuinontwerp te maken. Dit is echter afhankelijk van de grootte en complexiteit van de tuin. Er moeten verschillende stappen worden doorlopen voordat een tuinontwerp klaar is, zoals het analyseren van de huidige situatie, het verzamelen van informatie over uw wensen, het maken van een schetsontwerp en het uitwerken van details.

Het is belangrijk om te onthouden dat een tuinontwerp slechts de eerste stap is in het proces van tuinrenovatie. Er zullen nog vele andere stappen volgen, zoals het aanleggen van de tuin, het planten van de beplanting en het aanbrengen van harde oppervlakken. Het is daarom ook belangrijk om deze factoren mee te nemen in de planning van uw tuinproject.

Kan ik zelf een tuinontwerp maken?

Ja, u kunt zelf een tuinontwerp maken als u voldoende kennis hebt van planten, materialen en ontwerpprincipes. Er zijn online tools en boeken beschikbaar die u kunnen helpen bij het maken van een tuinontwerp. Echter, als u niet zeker bent van uw eigen ontwerpkwaliteiten, kan het inschakelen van een professionele tuinontwerper een waardevolle investering zijn.

Wat kost een tuinontwerper in Nijmegen?

Bij Schraven Hoveniers realiseren wij al een volledig tuinontwerp vanaf €495,-. De prijs van een tuinontwerp is echter wel afhankelijk van de grootte en complexiteit van de tuin en de gekozen diensten. Bij Schraven Hoveniers krijgt u vooraf altijd een duidelijke prijsopgave, zodat u precies weet wat u kunt verwachten.

Is een 3D-ontwerp beter dan een 2D-ontwerp voor mijn tuin?

Het hangt af van uw persoonlijke voorkeur. Een 3D-ontwerp kan u een realistischer beeld geven van hoe de tuin eruit zal zien en kan handig zijn om de ruimte beter te visualiseren. Echter, voor een simpel ontwerp of een kleiner budget kan een 2D-ontwerp voldoende zijn.

  Bespreek de mogelijkheden van uw tuinontwerp in Nijmegen

  Wilt u meer te weten komen over de mogelijkheden van uw tuinontwerp in Nijmegen en omgeving? Neem dan contact op met Schraven Hoveniers. Wij bespreken graag de mogelijkheden van uw project en geven als hovenier met meer dan 40 jaar ervaring graag advies bij het creëren van de tuin van uw dromen. Of het nu gaat om een kleine stadstuin of een grote moderne tuin, wij hebben de ervaring en kennis om uw project tot een succes te maken.